Fisk är bra för dig!
- Fisk är den bästa källan till naturligt D-vitamin: en fiskmåltid ger dig din dagliga D-vitamindos.
- Det mjuka fettet i fisk är bra för hjärtat och hjärnan.
- Fisk är lätt mat: många fiskarter har ett lågt energiinnehåll. Gädda, abborre, gös och torsk är exempel på fiskar med låg fetthalt.
- Fisk innehåller rikligt med bra protein: protein från fisk är lika bra som protein från kött, ägg och mjölkprodukter.
- Fisk innehåller alla essentiella aminosyror i rätt proportion.
- Fisk ger dig också B12-vitamin, selen och andra mineraler.
Lax är hälsosam mat!
Lax innehåller flera näringsämnen som vår kropp behöver:
Protein behövs för att bygga upp och underhålla alla celler i kroppen. Proteiner består av olika aminosyror. De som kroppen inte klarar av att producera själv måste vi få genom kosten, som fisk.
Omega-3-fettsyror förhindrar och saktar ner utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa fettsyror är även centrala byggstenar i vår hjärna.
A-vitaminernas uppgift i kroppen är kopplad till synen och immunsystemet. A-vitamin är också viktigt för fosterutvecklingen och reproduktionsförmågan.
D-vitamin behövs för att bevara kroppens kalciumbalans och är viktigt för kroppens skelett. Kroppen bildar D-vitamin själv när huden utsätts för tillräckligt mycket solljus. Alla som bor på nordliga breddgrader måste därför få en stor del av D-vitaminet genom kosten. D-vitamin förekommer naturligt i riklig mängd i fet fisk och fisklever.
B12-vitamin är viktigt för cellförnyelsen. Brist på B12-vitamin kan orsaka anemi, smärtor, minnesstörningar och depression.
Selen stärker kroppens motståndskraft och bekämpar skadliga kemiska reaktioner i kroppen. Tillräckligt intag av selen främjar hårets och naglarnas tillväxt och välmående.
Jod behövs för ämnesomsättningen. Brist på jod ihop med otillräckligt intag av andra näringsämnen kan orsaka hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) och många andra olika störningar, som hämmad tillväxt.