Fisk är bra för dig!

  • Fisk är den bästa källan till naturligt D-vitamin: en fiskmåltid ger dig din dagliga D-vitamindos.
  • Det mjuka fettet i fisk är bra för hjärtat och hjärnan.
  • Fisk är lätt mat: många fiskarter har ett lågt energiinnehåll. Gädda, abborre, gös och torsk är exempel på fiskar med låg fetthalt.
  • Fisk innehåller rikligt med bra protein: protein från fisk är lika bra som protein från kött, ägg och mjölkprodukter.
  • Fisk innehåller alla essentiella aminosyror i rätt proportion.
  • Fisk ger dig också B12-vitamin, selen och andra mineraler.

Lax är hälsosam mat!

Lax innehåller flera näringsämnen som vår kropp behöver:

Protein behövs för att bygga upp och underhålla alla celler i kroppen. Proteiner består av olika aminosyror. De som kroppen inte klarar av att producera själv måste vi få genom kosten, som fisk.

Omega-3-fettsyror förhindrar och saktar ner utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa fettsyror är även centrala byggstenar i vår hjärna.

A-vitaminernas uppgift i kroppen är kopplad till synen och immunsystemet. A-vitamin är också viktigt för fosterutvecklingen och reproduktionsförmågan.

D-vitamin behövs för att bevara kroppens kalciumbalans och är viktigt för kroppens skelett. Kroppen bildar D-vitamin själv när huden utsätts för tillräckligt mycket solljus. Alla som bor på nordliga breddgrader måste därför få en stor del av D-vitaminet genom kosten. D-vitamin förekommer naturligt i riklig mängd i fet fisk och fisklever.

B12-vitamin är viktigt för cellförnyelsen. Brist på B12-vitamin kan orsaka anemi, smärtor, minnesstörningar och depression.

Selen stärker kroppens motståndskraft och bekämpar skadliga kemiska reaktioner i kroppen. Tillräckligt intag av selen främjar hårets och naglarnas tillväxt och välmående.

Jod behövs för ämnesomsättningen. Brist på jod ihop med otillräckligt intag av andra näringsämnen kan orsaka hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) och många andra olika störningar, som hämmad tillväxt.