Sushisallad
De goda sushiingredienserna kan också användas till en sallad. Använd gravad lax eller kallrökt lax efter egen smak.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 2
Ingredienser
1 påse (180 g) frysta strimlade rotsaker, marinerade (se anvisningar nedan)
2 krukor krispig sallat, riven
1 tärnad gurka
2 skivade avokador
2 vårlökar i ringar
2 paket (à 150 g) SJØ kallrökt lax eller gravad lax
2 dl sushiris (se anvisningar nedan)
2 msk rostade sesamfrön
2 ark norialger i strimlor
Salladsdressing:
en skvätt rybsolja
1 msk sojasås
2 tsk risvinäger
2 tsk socker
1 tsk riven färsk ingefära
Sushiris:
2 dl sushiris (t.ex. Kokuho Rose- eller Tsurumai-ris eller inhemskt grötris)
2 ¼ dl kallt vatten
Ättikbuljong, eller awasezusås:
7 msk risvinäger
½ msk salt
5 msk socker
Tillagning
Steg 1
Börja med att tillaga riset och ättikbuljongen. Mät upp ris i en kastrull och skölj det flera gånger (6–8 gånger) med kallt vatten samtidigt som du rör om försiktigt. När sköljvattnet är nästan klart silar du riset. Mät upp vatten i en kastrull. Lägg riset i en djup kastrull, tillsätt vatten, täck med lock och låt stå i 15 minuter.
Steg 2
Koka upp vattnet med ris, sänk till lägsta värme och koka sakta i ca tio minuter. Stäng av värmen och låt riset dra i ytterligare tio minuter.
Steg 3
Hetta upp alla ingredienser till ättikbuljongen i en panna, rör om tills sockret har smält och låt svalna. Häll de frysta grönsakerna i en skål och värm i mikro på full effekt i fem minuter. Rör om emellanåt.
Steg 4
Lägg över det kokta riset på ett platt fat för att kryddas. Skeda över hälften av ättikbuljongen. Blanda riset med en plastslev med skärande rörelser så att ättikbuljongen fördelas jämnt i riset. Lägg upp riset i serveringskoppar och täck med en fuktig handduk. Förvara i rumstemperatur tills det är dags att äta. Ät riset samma dag som du tillagade det.
Steg 5
Använd resten av ättikbuljongen till att marinera de strimlade rotfrukterna: häll buljongen över de varma grönsakerna och rör om.
Steg 6
Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Lägg upp salladen på tallrikar och häll upp en kopp ris på varje tallrik.