Sushisallad i glas eller sushi-burksallad

Gör en burksallad eller matig skålmat av sushiingredienserna. Du får sushins smaker och ingredienser, men tillagningen går snabbare och maten är lätt att äta.


Tillagningstid: ½–1 timme

Portioner: 4


Ingredienser

1 påse (180 g) frysta strimlade rotsaker, marinerade (se anvisningar nedan)

2 krukor           krispig sallat, riven

         tärnad gurka

         skivade avokador

2          vårlökar i ringar

2 paket (à 150 g) SJØ kallrökt lax

6 dl      sushiris (se anvisningar nedan)

1 msk  rostade sesamfrön

strimlade ark av norialger

Salladsdressing:

en skvätt         rybsolja

1 msk  sojasås

2 tsk    risvinäger

2 tsk    socker

1 tsk    riven färsk ingefära

Sushiris:

2 dl      sushiris (t.ex. Kokuho Rose- eller Tsurumai-ris eller inhemskt grötris)

2 ¼ dl  kallt vatten

Ättikbuljong, eller awasezusås:

7 msk  risvinäger

½ msk salt

5 msk  socker

Tillagning

Steg 1

Börja med att tillaga riset och ättikbuljongen. Mät upp ris i en kastrull och skölj det flera gånger (6–8 gånger) med kallt vatten samtidigt som du rör om försiktigt. När sköljvattnet är nästan klart silar du riset. Mät upp vatten i en kastrull. Lägg riset i en djup kastrull, tillsätt vatten, täck med lock och låt stå i 15 minuter.

Steg 2

Koka upp vattnet med ris, sänk till lägsta värme och koka sakta i ca tio minuter. Stäng av värmen och låt riset dra i ytterligare tio minuter.

Steg 3

Hetta upp ingredienserna till ättikbuljongen i en panna, rör om tills sockret har smält och låt svalna. Häll de frysta grönsakerna i en skål och värm i mikro på full effekt i fem minuter. Rör om emellanåt.

Steg 4

Lägg över det kokta riset på ett platt fat för att kryddas. Skeda över hälften av ättikbuljongen. Blanda riset med en plastslev med skärande rörelser så att ättikbuljongen fördelas jämnt i riset. Lägg upp riset i serveringskoppar och täck med en fuktig handduk. Förvara i rumstemperatur tills det är dags att äta. Ät riset samma dag som du tillagade det.

Steg 5

Använd resten av ättikbuljongen till att marinera de strimlade rotfrukterna: häll buljongen över de varma grönsakerna. Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Steg 6

Lägg salladsingredienserna i rejäla dricksglas, skålar eller picknickaskar.