Strandfisk

Delikat pysselmat för den finska sommaren!


Tillagningstid: Över 1 timme

Portioner: 4


Ingredienser

3 msk  rybsolja

1 påse (à 200 g) fryst tärnad lök

5 dl      vatten

1          lagerblad

5          vitpepparkorn

600 g   SJØ laxfilé (* i rejäla bitar

1 tsk    havssalt

Serveras med

2 msk  smör

2 msk  hackad färsk dill

4 skivor           rågbröd

(*Säljs i delikatessdisken

Tillagning

Steg 1

Stek den tärnade löken gyllenbrun i vegetabilisk olja i en ugnsform. Tillsätt vätskan, lagerbladet och pepparkornen.

Steg 2

Tvätta fisken och skär den i 6–8 bitar. Lägg fiskbitarna i buljongen, täck med lock och låg sjuda långsamt under lock på svag värme över öppen eld, på spisen eller i ugn i 150 °C i ca en timme. Dekorera med en klick smör och en näve dill. Servera med rågbröd och pålägg. Strandfisk äts enklast med sked ur en djup tallrik.

Tips! Variera tillagningen genom att tillsätta krossade tomater, vitlök och basilika i buljongen!