Strandfisk
Delikat pysselmat för den finska sommaren!
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser
3 msk rybsolja
1 påse (à 200 g) fryst tärnad lök
5 dl vatten
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
600 g SJØ laxfilé (* i rejäla bitar
1 tsk havssalt
Serveras med
2 msk smör
2 msk hackad färsk dill
4 skivor rågbröd
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Steg 1
Stek den tärnade löken gyllenbrun i vegetabilisk olja i en ugnsform. Tillsätt vätskan, lagerbladet och pepparkornen.
Steg 2
Tvätta fisken och skär den i 6–8 bitar. Lägg fiskbitarna i buljongen, täck med lock och låg sjuda långsamt under lock på svag värme över öppen eld, på spisen eller i ugn i 150 °C i ca en timme. Dekorera med en klick smör och en näve dill. Servera med rågbröd och pålägg. Strandfisk äts enklast med sked ur en djup tallrik.
Tips! Variera tillagningen genom att tillsätta krossade tomater, vitlök och basilika i buljongen!