Spett med jätteräkor och lax
Spett med lax, vannameiräka och gravad lax kräver lite arbete, men är hur goda som helst.
Tillagningstid: mindre än ½ timme
Portioner: 4
Ingredienser
1 ask (280 g/150 g) SJØ vannameiräkstjärtar i lake
150 g SJØ gravad lax
½ SJØ laxfilé (*
BBQ-sås:
4 msk ketchup
4 msk ananasjuice
3 ½ msk farinsocker
1 msk tomatpuré
2 ½ tsk Chipotle Tabasco
Övrigt:
långa spett
Serveras med
1 dl lingon
1 burk crème fraîche
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Steg 1
Lägg spetten i kallt vatten för att svälla.
Steg 2
Tillaga BBQ-såsen. Mät upp alla ingredienser i en liten kastrull och hetta upp. Låt koka en stund.
Steg 3
Skär laxfiléerna i gaffelbitar. Låt vannameiräkstjärtarna rinna av.
Steg 4
Linda in laxbitarna och räkorna i skivor av gravad lax. Trä räk- och fiskrullarna på spetten.
Steg 5
Lägg en rejäl bit aluminiumfolie på grillgallret. Lägg räk- och fiskspetten på folien och grilla. Pensla sås på spetten, förslut folien, lyft dem till sidan av grillen och tillaga i ca fem minuter. Rör ihop lingon och crème fraîche och servera med en sallad.
Tips! Du kan även tillaga räk- och fiskspetten i ugn i 230 °C i 10–15 minuter.