Spett med jätteräkor och lax

Spett med lax, vannameiräka och gravad lax kräver lite arbete, men är hur goda som helst.


Tillagningstid: mindre än ½ timme

Portioner: 4


Ingredienser

1 ask (280 g/150 g) SJØ vannameiräkstjärtar i lake

150 g   SJØ gravad lax

½         SJØ laxfilé (*

BBQ-sås:

4 msk  ketchup

4 msk  ananasjuice

3 ½ msk          farinsocker

1 msk  tomatpuré

2 ½ tsk Chipotle Tabasco

Övrigt:

långa spett

Serveras med

1 dl      lingon

1 burk  crème fraîche

(*Säljs i delikatessdisken

Tillagning

Steg 1

Lägg spetten i kallt vatten för att svälla.

Steg 2

Tillaga BBQ-såsen. Mät upp alla ingredienser i en liten kastrull och hetta upp. Låt koka en stund.

Steg 3

Skär laxfiléerna i gaffelbitar. Låt vannameiräkstjärtarna rinna av.

Steg 4

Linda in laxbitarna och räkorna i skivor av gravad lax. Trä räk- och fiskrullarna på spetten.

Steg 5

Lägg en rejäl bit aluminiumfolie på grillgallret. Lägg räk- och fiskspetten på folien och grilla. Pensla sås på spetten, förslut folien, lyft dem till sidan av grillen och tillaga i ca fem minuter. Rör ihop lingon och crème fraîche och servera med en sallad.

Tips! Du kan även tillaga räk- och fiskspetten i ugn i 230 °C i 10–15 minuter.