Smörgås med gravad strömming
Strömming är gott även på bröd! Servera strömmingssmörgåsar t.ex. som förrätt eller snacks.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 8
Ingredienser
Lag:
1 dl ättika
2 dl vatten
1½ msk salt
1 msk socker
Strömming:
400 g SJØ strömmingfiléer (*
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
½ dl hackad gräslök
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk grönpeppar
Smörgås:
1 delat efterugnsbröd
100 g majonnäs
1 msk senap
8 huvudsallatsblad
4 kokta ägg
½ kruka dill
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Steg 1
Mät upp ingredienserna till lagen i en skål och rör om tills saltet och sockret lösts upp ordentligt i vätskan. Dra loss skinnet från strömmingfilén och lägg filéerna i lagen. Skiva de skalade vitlöksklyftorna med en vass kniv och den skalade moroten med en skalare i spånliknande skivor. Tillsätt skivorna, de hackade örterna och hela grönpepparkorn bland strömmingfiléerna i lagen. Rör om lätt, täck med plastfolie eller lock och låt dra i kylskåp i 2–4 timmar.
Steg 2
Koka äggen hårda. Skär efterugnsbrödet i fyra delar och öppna bitarna. Smaksätt majonnäsen med senap och bred det på bröden. Lägg de tvättade och avrunna sallatsbladen på bröden. Skiva de skalade äggen och lägg skivorna på sallatsbladen. Lyft upp de väl avrunna strömmingfiléerna på bröden. Hacka dillen och strö över den på bröden.