Rökt regnbågslax med rökkorv- och ostblandning
När man röker fisk kan man vara kreativ. Man kan lägga i t.ex. länkkorv och ost.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser
1 SJØ regnbågslaxfilé (*
1 tsk grovt havssalt från kvarn
1 (580 g) HK Sininen Lenkki
1 paket svartstämplad emmentaler
Serveras med
2 tsk chilimajonnäs
1 msk konjak
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Dessa anvisningar gäller om du röker fisken i en Muurikka-rök. Anpassa anvisningarna om du efter din egen rök.
Steg 1
Strö ett tunt lager ganska grovt alspån på spånplåten. Skjut in plåten på konsolen ovanför värmeelementet, inte direkt på värmeelementet. Lägg fisken på gallret och skjut in gallret i röken. Du kan även lägga fisken på aluminiumfolie och sedan på grillen. Lägg tärnad ost och skalad korv i en aluminiumform på gallret.
Steg 2
En halvkilosfisk tar ca 20 minuter att tillaga. Fisken är klart när benen och skinnet lossnar lätt. Om du använder okryddad laxfilé kan du salta fisken efter rökningen. Om du röker en stor fisk ska du lägga in korv-ostformen först halvvägs in i rökningen.