Pasta med vannameiräkor och avokado
Njut av en god avokadopasta med vannameiräkor. Gör pastan själv eller använd färdig färsk spenatpasta.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser
Pasta:
4 dl finmalt vetemjöl
3 ägg
3 bitar fryst spenat
1 tsk salt
1 msk olivolja
Sås:
1 finhackad vitlöksklyfta
½ chili utan frön, strimlad
2 mogna avokador i tärningar
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk rybsolja
1 dl strimlad bladpersilja
1 dl riven parmesanost
1 ask (280 g/150 g) SJØ vannameiräkstjärtar
Tillagning
Steg 1
Mät upp ingredienserna till spenatpastan i en skål och blanda till en fast smet. Tillsätt vetemjöl tills du får en fuktig deg som inte fastnar i fingrarna. Blanda gärna degen i en universalmaskin med degkrok. Blanda tills degen är smulig och bearbeta den till bollar på bakbordet.
Oavsett om du blandade degen för hand eller med maskin ska du bearbeta den tills den är silkeslen genom att tänja och forma den med händerna i ca tio minuter.
Forma slutligen en stång av degen, linda in den i plastfolie och lägg den kallt i minst en halvtimme.
Steg 2
Kavla ut pastan på bakbordet eller kör den till önskad tjocklek mellan valsarna i en pastamaskin: Ta en bit spenatpasta och bearbeta den till rektangulära plattor. Pudra lite vetemjöl på ytan och veva den genom pastamaskinen med det största valsmellanrummet. Pudra vetemjöl på pastans yta och minska mellanrummet mellan valsarna tills det är som minst. Vik därefter pastaplattan i längdriktning, vik en gång till och ännu en gång tills du får en fyrkantig degplatta. Ställ in det största valsmellanrummet och kör pastan återigen mellan valsarna tills pastan är silkeslen och fin. Om kanterna går sönder, vik på nytt, öka valsmellanrummet och veva pastan genom valsarna. Bandpasta och lasagne kan gärna vara lite tjockare, men ravioli ska vara lövtunt.
Steg 3
Koka spenatpastan i lättsaltat vatten. Koktiden är 2–4 minuter beroende på pastans tjocklek och form.
Steg 4
Tillsätt såsingredienserna till pastan, hetta upp och servera.