Lutfisk med tillbehör

Det finns många olika metoder att tilllaga lutfisk: välj den som passar dig bäst!


Tillagningstid: Över 1 timme

Portioner: 3


Ingredienser

1 kg     SJØ lutfisk (300–500 g/portion)

2 tsk    salt

Vit sås:

¾ dl     rybsolja

1 dl      vetemjöl

5 dl      mjölk

2 tsk    krydd- och svartpeppar

2 tsk    salt

Övrigt:

600 g   kokt potatis

300 g   ärtpuré

1 påse frysta ärter, ångkokta

1 tsk    flingsalt

1 tsk    krydd- och svartpeppar

1 paket (150 g)           SJØ gravad lax

1 msk  sirap

1 msk  senapspulver

½ dl     riven getost

3          lappländskt tunnbröd, värmt

mineralvatten, öl och norsk akvavit

Tillagning

Steg 1

Räkna med 300–500 g lutfisk per portion.

Steg 2

Förbehandling av lutfisk: Den vakuumförpackade lutfisken är färdig att tillaga, men om du vill kan du skölja av lutfisken eller blötlägga den i kallt vatten i några timmar så att den blir vitare och fastare och så att smaken av lut blir mildare.

Steg 3

Tillagning av lutfisk: Använd en elektronisk stektermometer om du vill. Fisken är klar när den är 69–70 °C. Precis som ett kärt barn har många namn har även lutfisk många tillagningssätt. Välj det som passar dig bäst!

Lutfisk på spisen i sin vakuumförpackning: Koka upp 2 l vatten i en stålkastrull. Tillsätt 3 tsk salt. Stick tolv hål i lutfiskförpackningen, låt vätskan i förpackningen rinna ut genom hålen och lägg påsen med fisken i det kokande vattnet. Lägg på ett lock, stäng av spisplattan och låt fisken dra i kastrullen i 30–35 minuter. Låt det överflödiga spadet rinna av och lägg över fisken på ett serveringsfat.

Koka på spisen utan påse: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en kastrull, tillsätt 2 l vatten och 3 tsk salt. Koka under lock på svag värme i 15–20 minuter. Genomkokt, över 70 °C varm lutfisk gör lätt sönder, så var försiktig så att du inte överkokar fisken.

Lutfisk i ugn utan lock: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en ugnstålig form. Strö över 1–2 tsk salt per kilo fisk. Tillaga i ugnen i 175 °C i 40 minuter.

Lutfisk i ugn övertäckt: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en ugnsform med lock. Strö över 1–2 tsk salt per kilo fisk. Täck formen med ett lock eller aluminiumfolie. Tillaga i ugnen i 200 °C i 30–40 minuter.

Steg 4

Tillaga tillbehören medan fisken är i ugnen. Koka potatisen, gör ärtpurén, ångkoka ärterna, stek den gravade laxen och lägg övriga tillbehör i skålar.

Steg 5

Vit sås: Hetta upp rybsolja i en tjockbottnad teflonkastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Lyft av kastrullen och tillsätt mjölk i små mängder samtidigt som du rör om. Lyft tillbaka kastrullen på plattan, värm blandningen under omröring och koka sakta i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

Steg 6

När lutfisken är klar, häll av kokvattnet eller vattnet från ugnsformen. Smaka av lutfisken med salt och svartpeppar efter egen smak och servera med mycket tillbehör.