Lutfisk med tillbehör
Det finns många olika metoder att tilllaga lutfisk: välj den som passar dig bäst!
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 3
Ingredienser
1 kg SJØ lutfisk (300–500 g/portion)
2 tsk salt
Vit sås:
¾ dl rybsolja
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 tsk krydd- och svartpeppar
2 tsk salt
Övrigt:
600 g kokt potatis
300 g ärtpuré
1 påse frysta ärter, ångkokta
1 tsk flingsalt
1 tsk krydd- och svartpeppar
1 paket (150 g) SJØ gravad lax
1 msk sirap
1 msk senapspulver
½ dl riven getost
3 lappländskt tunnbröd, värmt
mineralvatten, öl och norsk akvavit
Tillagning
Steg 1
Räkna med 300–500 g lutfisk per portion.
Steg 2
Förbehandling av lutfisk: Den vakuumförpackade lutfisken är färdig att tillaga, men om du vill kan du skölja av lutfisken eller blötlägga den i kallt vatten i några timmar så att den blir vitare och fastare och så att smaken av lut blir mildare.
Steg 3
Tillagning av lutfisk: Använd en elektronisk stektermometer om du vill. Fisken är klar när den är 69–70 °C. Precis som ett kärt barn har många namn har även lutfisk många tillagningssätt. Välj det som passar dig bäst!
Lutfisk på spisen i sin vakuumförpackning: Koka upp 2 l vatten i en stålkastrull. Tillsätt 3 tsk salt. Stick tolv hål i lutfiskförpackningen, låt vätskan i förpackningen rinna ut genom hålen och lägg påsen med fisken i det kokande vattnet. Lägg på ett lock, stäng av spisplattan och låt fisken dra i kastrullen i 30–35 minuter. Låt det överflödiga spadet rinna av och lägg över fisken på ett serveringsfat.
Koka på spisen utan påse: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en kastrull, tillsätt 2 l vatten och 3 tsk salt. Koka under lock på svag värme i 15–20 minuter. Genomkokt, över 70 °C varm lutfisk gör lätt sönder, så var försiktig så att du inte överkokar fisken.
Lutfisk i ugn utan lock: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en ugnstålig form. Strö över 1–2 tsk salt per kilo fisk. Tillaga i ugnen i 175 °C i 40 minuter.
Lutfisk i ugn övertäckt: Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en ugnsform med lock. Strö över 1–2 tsk salt per kilo fisk. Täck formen med ett lock eller aluminiumfolie. Tillaga i ugnen i 200 °C i 30–40 minuter.
Steg 4
Tillaga tillbehören medan fisken är i ugnen. Koka potatisen, gör ärtpurén, ångkoka ärterna, stek den gravade laxen och lägg övriga tillbehör i skålar.
Steg 5
Vit sås: Hetta upp rybsolja i en tjockbottnad teflonkastrull. Tillsätt vetemjöl och rör om. Lyft av kastrullen och tillsätt mjölk i små mängder samtidigt som du rör om. Lyft tillbaka kastrullen på plattan, värm blandningen under omröring och koka sakta i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Steg 6
När lutfisken är klar, häll av kokvattnet eller vattnet från ugnsformen. Smaka av lutfisken med salt och svartpeppar efter egen smak och servera med mycket tillbehör.