Lutfisk med basilika och tomat

Italienska smaker passar också bra till lutfisk.


Tillagningstid: Över 1 timme

Portioner: 4


Ingredienser

1 kg     SJØ lutfisk

vatten

salt

1 burk (400 g) kikärter

         rödlök

         vitlöksklyftor

1          kruka basilika

         ask körsbärstomater

2 msk  rybsolja

1 tsk    salt

1 tsk    svartpeppar

         citron

Serveras med

12        potatisar

4 skivor            krossbröd

Tillagning

Steg 1

Koka lutfisken: lägg fisken med skinnsidan nedåt i en kastrull, tillsätt 2 l vatten och 3 tsk salt. Koka under lock på svag värme i 15–20 minuter. Genomkokt, över 70 °C varm lutfisk gör lätt sönder, så var försiktig så att du inte överkokar fisken.

Steg 2

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Dela lutfisken i mindre bitar. Skala och skär lökarna i tunna skivor.

Steg 3

Strimla drygt hälften av basilikan. Dela tomaterna.

Steg 4

Hetta upp en skvätt olja i en wok. Lägg i kikärterna och lökarna. Värm blandningen och rör om hela tiden.

Steg 5

Tillsätt lutfisken och den strimlade basilikan. Smaka av med salt och peppar.

Steg 6

Lägg tomaterna i pannan. Stek en stund och pressa ner citronsaft.

Steg 7

Häll upp hela portionen på ett serveringsfat, dekorera med resten av basilikan och ställ på bordet. Servera lutfisken med kokt potatis och krossbröd.