Lutfisk med basilika och tomat
Italienska smaker passar också bra till lutfisk.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 4
Ingredienser
1 kg SJØ lutfisk
vatten
salt
1 burk (400 g) kikärter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 ask körsbärstomater
2 msk rybsolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 citron
Serveras med
12 potatisar
4 skivor krossbröd
Tillagning
Steg 1
Koka lutfisken: lägg fisken med skinnsidan nedåt i en kastrull, tillsätt 2 l vatten och 3 tsk salt. Koka under lock på svag värme i 15–20 minuter. Genomkokt, över 70 °C varm lutfisk gör lätt sönder, så var försiktig så att du inte överkokar fisken.
Steg 2
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Dela lutfisken i mindre bitar. Skala och skär lökarna i tunna skivor.
Steg 3
Strimla drygt hälften av basilikan. Dela tomaterna.
Steg 4
Hetta upp en skvätt olja i en wok. Lägg i kikärterna och lökarna. Värm blandningen och rör om hela tiden.
Steg 5
Tillsätt lutfisken och den strimlade basilikan. Smaka av med salt och peppar.
Steg 6
Lägg tomaterna i pannan. Stek en stund och pressa ner citronsaft.
Steg 7
Häll upp hela portionen på ett serveringsfat, dekorera med resten av basilikan och ställ på bordet. Servera lutfisken med kokt potatis och krossbröd.