Laxpastrami
Ett delikat sätt att tillaga lax till buffébordet eller salladen.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 12
Ingredienser
1 rejäl SJØ laxfilé (*
1 msk grovt havssalt
Strö över:
1 tsk korianderfrön
½ tsk senapsfrön
¼ tsk svartpeppar
(*Säljs i delikatessdisken
Serveras med
1 påse isbergssallat
4 tomater
2 tsk rybsolja
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Steg 1
Skär två ca 20 cm långa och 4–5 cm tjocka stänger av fiskfiléns huvudsida. Använd resten av fisken till andra rätter.
Steg 2
Strö salt på en tallrik. Rulla laxstängerna jämnt i saltet. Linda in fisken hårt i plastfolie. För en rund pastramistång kan du försluta rullen som en karamell genom att vrida ihop ändarna. Lägg paketen i kylskåpet i en timme.
Steg 3
Krossa kryddorna lätt i en mortel. Ta ut laxstängerna ur kylskåpet och skölj bort saltet. Torka av med en ren duk eller hushållspapper. Rulla fiskstängerna i kryddblandningen.
Steg 4
Stek stängerna jämnt på alla sidor i en het panna utan fett i totalt drygt en minut tills ytan förkolnar några millimeter in.
Steg 5
Linda återigen in laxstängerna i plastfolie och låt dra i kylskåpet till nästa dag. Skär stängerna i tunna skivor och servera som förrätt, på ett gott mörkt bröd eller i en matig fisksallad för en avslappnad buffé.