Laxpastrami

Ett delikat sätt att tillaga lax till buffébordet eller salladen.


Tillagningstid: Över 1 timme

Portioner: 12


Ingredienser

1 rejäl  SJØ laxfilé (*

1 msk  grovt havssalt

Strö över:

1 tsk    korianderfrön

½ tsk   senapsfrön

¼ tsk   svartpeppar

(*Säljs i delikatessdisken

Serveras med

1 påse isbergssallat

         tomater

2 tsk    rybsolja

(*Säljs i delikatessdisken

Tillagning

Steg 1

Skär två ca 20 cm långa och 4–5 cm tjocka stänger av fiskfiléns huvudsida. Använd resten av fisken till andra rätter.

Steg 2

Strö salt på en tallrik. Rulla laxstängerna jämnt i saltet. Linda in fisken hårt i plastfolie. För en rund pastramistång kan du försluta rullen som en karamell genom att vrida ihop ändarna. Lägg paketen i kylskåpet i en timme.

Steg 3

Krossa kryddorna lätt i en mortel. Ta ut laxstängerna ur kylskåpet och skölj bort saltet. Torka av med en ren duk eller hushållspapper. Rulla fiskstängerna i kryddblandningen.

Steg 4

Stek stängerna jämnt på alla sidor i en het panna utan fett i totalt drygt en minut tills ytan förkolnar några millimeter in.

Steg 5

Linda återigen in laxstängerna i plastfolie och låt dra i kylskåpet till nästa dag. Skär stängerna i tunna skivor och servera som förrätt, på ett gott mörkt bröd eller i en matig fisksallad för en avslappnad buffé.