Kulibjaka, eller laxpirog

Laxpirog passar perfekt till exempel som en mellanmål.


Tillagningstid: ½–1 timme

Portioner: 6


Ingredienser

1 paket (600 g)           stora bladdegsplattor

Fyllning:

         ägg

         SJØ rökt regnbågslaxfilé eller färsk regnbågslax- eller laxfilé (*

1 påse (300 g)            grönsaks-risblandning (fryst)

4 bitar  fryst spenat

3 tsk    salt

3 tsk    svartpeppar

1 knippe          dill

3 tsk    citronpeppar

(*Säljs i delikatessdisken

Tillagning

Steg 1

Koka äggen till fyllningen. Dela den rökta laxen i bitar eller tillaga den färska laxen för fyllningen. Lägg över grönsaksblandningen och spenaten i en skål. Värm i mikrovågsugn, blanda och krydda.

Steg 2

Kavla ut den tinade bladdegsplattan till en 30 x 40 cm stor platta. Lyft över plattan till en bakplåtspappersförsedd plåt. Fördela fisken på den mittersta tredjedelen och lägg grönsaksblandningen på fisken. Skala och skiva de kokta äggen och lägg dem fyllningen. Klipp slutligen över rejält med dill.

Steg 3

Förslut pirogen genom att lyfta upp degens kanter på pirogen. Pensla degens yta med kallt vatten så att den inte öppnar sig under gräddningen. Gör hål i ytan med en gaffel. Pensla med ägg. Grädda i 225 °C i ca 30 minuter.