Kruksik
Glädjande ny fiskdelikatess för jul- eller buffébordet.
Tillagningstid: Över 1 timme
Portioner: 12
Ingredienser
600 g SJØ sikfilé (*
2 citroner
½ påse (á 200 g) fryst tärnad lök
Sås:
1 burk (200 g) lätt crème fraîche
1 tsk flytande honung
1 msk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk krossad vitpeppar
½ dl hackad färsk körvel
För dekoration:
en näve dill och citron
(*Säljs i delikatessdisken
Serveras med
1 påse isbergssallat
4 tomater
2 tsk rybsolja
(*Säljs i delikatessdisken
Tillagning
Steg 1
Dra loss skinnet från sikfilén och strimla den. Häll strimlorna i en skål.
Steg 2
Tvätta citronerna och riv det gula skalet på en citron tunt. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda det rivna citronskalet och saften med den strimlade siken och löken. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp i 2–4 timmar. Rör om ett par gånger under marineringen.
Steg 3
Rör ihop ingredienserna till såsen. Häll den strimlade siken i en sil och låt rinna av väl. Varva strimlorna med såsen i en kruka eller på ett serveringsfat. Täck över och låt dra kallt i några timmar eller till nästa dag. Dekorera med dill och citronskivor och servera med sallad eller rågbröd.