Kruksik

Glädjande ny fiskdelikatess för jul- eller buffébordet.


Tillagningstid: Över 1 timme

Portioner: 12


Ingredienser

600 g   SJØ sikfilé (*

         citroner

½ påse (á 200 g) fryst tärnad lök

Sås:

1 burk (200 g) lätt crème fraîche

1 tsk    flytande honung

1 msk  dijonsenap

½ tsk   salt

½ tsk   krossad vitpeppar

½ dl     hackad färsk körvel

För dekoration:

en näve           dill och citron

(*Säljs i delikatessdisken

Serveras med

1 påse isbergssallat

         tomater

2 tsk    rybsolja

(*Säljs i delikatessdisken

Tillagning

Steg 1

Dra loss skinnet från sikfilén och strimla den. Häll strimlorna i en skål.

Steg 2

Tvätta citronerna och riv det gula skalet på en citron tunt. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda det rivna citronskalet och saften med den strimlade siken och löken. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp i 2–4 timmar. Rör om ett par gånger under marineringen.

Steg 3

Rör ihop ingredienserna till såsen. Häll den strimlade siken i en sil och låt rinna av väl. Varva strimlorna med såsen i en kruka eller på ett serveringsfat. Täck över och låt dra kallt i några timmar eller till nästa dag. Dekorera med dill och citronskivor och servera med sallad eller rågbröd.