Gösrullar med tapenade

Tapenade smakar också med gös!


Tillagningstid: Mindre än ½ timme

Portioner: 4


Ingredienser

         jämnstora SJØ gösfiléer (*

Tapenade:

200 g   kärnfria oliver

4 msk  olivolja

2 tsk    citronsaft

½ tsk   svartpeppar

För tillagning och som sås:

5 dl      vatten

1          fiskbuljongtärning

1 dl      vitt vin

2 msk  rybsolja

2 msk  vetemjöl

½ dl     matlagningsgrädde

(*Säljs i delikatessdisken

Som tillbehör:

Grönsaksgratäng (fryst)

Tillagning

Steg 1

Lägg först gratängen i ugnen och tillaga i 225 °C i 35–40 minuter.

Steg 2

Låt oliverna rinna av, mät upp alla ingredienser till tapenaden i en mixer och blanda till en jämn smet.

Steg 3

Lägg fiskfiléerna på en skärbräda. Pensla på tapenade och rulla ihop. Fäst rullarna med tandpetare.

Steg 4

Lägg vatten och buljongtärningen i en låg stekpanna och koka upp. Sänk värmen och tillsätt vitt vin. Lägg gösrullarna försiktigt i pannan och tillaga i buljongen i 10–15 minuter, beroende på hur tjocka filéerna är. Lyft över de färdiglagade rullarna på en tallrik och sila buljongen i en skål. Håll fisken varm i ugnen.

Steg 5

Smält margarinet i en panna och strö över vetemjöl. Låt mjölet fräsa en stund, men låt det inte bli mörkt. Tillsätt lite fiskbuljong åt gången under omrörning. Tillsätt slutligen matlagningsgrädde och koka upp. Lägg tillbaka fiskrullarna i buljongen eller lägg på ett serveringsfat och häll över buljongen. Dekorera med hackad dill och servera med grönsaksgratäng.