Kala on hyväksi!

  • Kala on paras luonnollisen D-vitamiinin lähde: yhdestä kala-ateriasta saat päivän D-vitamiinin.
  • Kalan pehmeä rasva on hyväksi sydämelle ja aivoille.
  • Kala on kevyttä: monien kalojen energiasisältö on alhainen. Vähärasvaisia lajeja ovat mm. hauki, ahven, kuha ja turska.
  • Kalassa on runsaasti hyvänlaatuista proteiinia: kalan proteiini on yhtä hyvää kuin lihan, kananmunan ja maitotuotteiden proteiini.
  • Kala sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa.
  • Kalasta saat myös B12-vitamiinia, seleeniä ja muita kivennäisaineita.

Lohi on terveellistä ruokaa!

Lohi sisältää useita ravintoaineita, joita kehomme tarvitsee:

Proteiinia tarvitaan kaikkien kehon solujen rakentamiseen ja ylläpitoon. Proteiinit koostuvat erilaisista aminohapoista. Niitä, joita elimistö ei pysty tuottamaan itse, on saatava ruokavaliosta, kuten kalasta.

Omega-3-rasvahapot estävät ja hidastavat sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Nämä rasvahapot ovat myös aivojemme keskeisiä rakennuspalikoita.

A-vitamiinin tehtävät elimistössä liittyvät näköön ja immuunijärjestelmään. A-vitamiini on myös tärkeä sikiön kehitykselle ja lisääntymiskyvylle.

D-vitamiini on välttämätön kehon kalsiumtasapainon ylläpitämiseksi ja tärkeä luuston hyvinvoinnille. Keho muodostaa D-vitamiinia itse vain, kun iho on alttiina riittävälle auringonvalolle. Pohjoisilla leveysasteilla elävien on siten hankittava suuri osa D-vitamiinista syömänsä ravinnon mukana. D-vitamiinia esiintyy luontaisesti runsaasti rasvaisissa kaloissa ja kalan maksassa.

B12-vitamiini on tärkeä solujen uusiutumiselle. B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa, kipuja, muistihäiriöitä sekä masennusta.

Seleeni vahvistaa kehon vastustuskykyä ja taistelee kehossa tapahtuvia haitallisia kemiallisia reaktioita vastaan. Riittävä seleenin saanti edistää hiusten ja kynsien kasvua ja hyvinvointia.

Jodia tarvitaan aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Jodin puute yhdessä muiden ravintoaineiden riittämättömän saannin kanssa voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä monenlaisia muita häiriöitä, kuten kasvun hidastumista.